A természet szerelmeseinek

Arborétumok

Zirci Ciszterci Arborétum

Alsóperei (Nádasdy) Arborétum

Szépalmai Arborétum

 

 

Barlangok

www.dzs-z.hu

Fotó: http://www.dzs-z.hu/tura/bakony

 

Túramozgalmak  

 mozgalmak együtt

 

 

Gyalogos kirándulóhelyek, túraútvonalak  (TÉRKÉPEN

térképkép

Vezetett túrák :

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság kiemelt rendezvényei 2016-ban:
Március 12. Reguly Antal Emléktúra 35, 22, 7 Zirc

Június 25. Kőris Körül 55, 20 Bakonykoppány

Október 8. Bakonyi Barangolás 70, 40, 30, 20, 10 Bakonybél

Gyalogos kirándulóhelyek, túraútvonalak – ajánló

0 km-es bakancs

A Zirc központjában található a “0 km-es bakancs” (belvárosi buszmegálló  mellett, a Rákóczi téren). innen indulnak a Magas-Bakonyi túraútvonalak és a kék-piros-sárga-zöld jelzéseket követve eljuthatnak a kirándulók a Bakony legszebb részeihez.

Túramozgalmak a Bakonyban

A Bakonyt is érintő túramozgalmak

Mik azok a geotúrák?

 

 

Az alábbi listában néhány kedvcsinálót sorolunk fel, további lehetőségekért látogasson el a ZIRCinfo Túra-Zóna rovatába!

 

Pintér-hegyi Parkerdő Tanösvény Zirc (Amberg Vendégháztól 300 m)

A tanösvény 5000 m hosszú, 17 állomáshellyel. A Pintérhegyi Parkerdőt 2005-ben adták át. A mintegy 5000 m hosszú tanösvény 17 állomáshelyén geológiai bemutatóhely és ősi kismesterségek bemutatása mellett tűzrakóhely , játszótérés erdei tornapálya került kialakításra. A parkerdőt 2013-ban a  Verga Zrt. felújította, a játszóteret egy pergolával bővítette, mely az ide látogatók számára nyújt kellemes környezetet a pihenéshez. A tanösvényhez kapcsolódik 1800 m hosszú erdészeti bemutatóösvény is.

.

.

Borzavári Szentkút (15).JPGJelzetlen utakon – Zircről a Borzavári Szentkúthoz

Az útvonal 3 forrást is érint: Fiatalító-forrás, Imre kút, Borzavári Szentkút. A linkre kattintva részletes leírás olvasható az útvonalról, térképes segítséggel.

 

 

 

 

2013-06-01-3201.jpg

 A bakonyi Gyilkos-tó

Története “A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői épület azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A tó környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket figyelhetünk meg.(Forrás: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3274)       Útvonaljavaslatok: Zircinfo

 


 

 

Bakonybél

Boroszlán tanösvény -Boroszlán Tanösvény – Odvaskői-barlang – Bakonyújvár romjai  Részletes útvonal itt.

 

 


Bakonynána

2012-09-23-1545.jpgRómai- fürdő-Vadalmás(Szerelem forrás) -Savanyú Jóska barlangja

Megközelítés:  Zirc – Dudar – Bakonynána útvonalon közelíthető meg.

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma. A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak (2km hosszú) Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy.  A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska betyár barlangja, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

Ajánlott útvonal: Felavattuk a Csengó-Bongó tanösvényt címen a ZIRCinfo-n.

Ördögárok
A dudari és gézaházi erdőtömböt elválasztó szurdokvölgy (az Ördög-lik barlanggal). Dudar község felől közelíthető meg.  Útvonaljavaslatok: http://www.geocaching.hu

Csikling vár – maradványai ( koordináta: N 47° 17,036′ E 18° 4,894′)

Isztimér határában, Bakonycsernyétől délre, egy vízmosás felett hegytetőn lévő vár csekély maradványai.
A megközelítően négyszög alaprajzú területet 4-5 m mély és 5-7 m széles árok vette kerül, melynek északi részén kb. 1 m széles, szabálytalanul rakott, mészhabarcsos alapfal-maradvány található. A középkori eredetű Csikling vár romja is műemlék jellegű látványosság. Szerepe volt a honfoglalás, a tatárjárás, a török dúlás idején. E földvárról fényjelekkel kommunikáltak a Vértesben levő Csókakő, valamint a székesfehérvári várak között. A vár építésének pontos ideje nem ismert. Egy 420 m magas domb tetején elhelyezkedő, összedőlt várépület belsejében 1 – 1,5 m széles mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg, amelyek egy négyszögű lakótorony, már alig  felismerhető falai voltak. A középkorban vadászkastélynak építették át. Élmények, tapasztalatok:  http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=91

.

A Szent Imre kápolnát ökumenikus szertartás keretében szentelték fel, illetve áldották megBakony Zöld Szive Központ Alsópere  (Zirctől kb. 10 km)

Alsóperei Látogatóközpont (Fotók)

100 nap alatt készült el a 240 m2 alapterületű látogatóközpont, amely 209 darabból álló afrikai trófeakiállításnak és diorámának ad helyet. Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, kettő vállmontázsos orrszarvút, három elefánt agyarpárt.

Nádasdy arborétum: – A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus. A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága.

Magyarság Keresztje – 8 méter magas, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi.

Szent Imre Vadászkápolna – A kápolna 80 nap alatt épült fel.
Vadásznapok nyitó eseményeinek, Hubertus miséknek és rendezvényeknek a helyszíne. Meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is.

Példaképek Emlékparkja – A tizenkét darab, az életerőt szimbolizáló ezüsthárs közül egy a Nádasdy családnak, négy vadászoknak, hét jeles erdészeknek állít emléket. A tövüknél elhelyezett sziklák az örökkévalóságot, az értékállóságot testesítik meg.

Forrás: www.verga.hu

2014-02-15-4347_1.jpgJelzetlen utakon – Alsóperéből Eplénybe a Malom-völgyön át

(Fotón: A bakonyi bauxitbányászat kezdetének ipartörténeti jelentőségű maradványai: az egykori táró bejárata.)

A Hely, Ahová A Busz Sem Jár – az egykori Nádasdy-birtok erdő- és vadgazdálkodási központja, Alsópere, már a tavalyi Közép-Dunántúli Piros túránk alkalmával tapasztaltakhoz képest is igen látványos változásokon esett át (Alsópere a KDP egyik ellenőrző pontja). A hírekben is megjelent fejlesztések eredményeként ma egy tökéletesen rendezett, látványos hely, üdítő kivétel a lakott helyektől távol eső, egykor jelentős gazdasági szerepet betöltő, ma már részben vagy teljesen lepusztult településrészek sorában. Ez persze a vadászatnak köszönhető, ami nem igazán tömegsport. (Bővebb információk a címre kattintva érhetők el)

Ámos-hegy – Eplénynél

Eplényt a 2003-ban átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő teszi egész évben vonzóvá.

A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (szalonnasütés, stb.).

A környező táj panorámájában 8 m magas kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók.  A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya került kialakításra. (Forrás: http://www.vergakozjo.hu/Tanosvenyek/Amos-hegy–Epleny)

Papod-hegyi kilátó

A HM Verga Zrt. a kirándulók által kedvelt 646 m magas Papod-hegyen nemrég átadta az 1956 cm magas Vitéz Bertalan Árpád magyar ejtőernyős haderő megalkotójának névét viselő kilátót. A borovi fenyő kilátó panorámateraszáról mesés panoráma nyílik a Bakonyra. Körbetekintve látható Zirc, a Kőris hegy, a Som-hegy, a távolabbi Pannonhalmi Apátság, a Tési-fennsík szélkerekei, Várpalota, Veszprém, a Balaton, a Kab-hegy és a Somló. Hárskút felől és az eplényi vasútállomástól a piros túrajelzésen, Márkótól a piros kereszt és a piros háromszögjelzésen kell elindulni a kilátóhoz.

Megközelíthetőség:

Hárskútról a piros sáv -on (innen alig 3 km). Parkoló a  N 47° 11,230′ E 17° 49,362′ 512 m [GCPP0D+parkoló]ponton. Ez a szakasz jobban járható, viszont sokkal meredekebb is.
Eplény-vasútállomástól/Buszmegállótól a piros sáv -on (innen kb. 7 km). Ebből az irányból a turistaút elég változatos terepeken megy végig, hegyen-völgyön és az utolsó kilométeren szó szerint árkon-bokron át.
Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög (több mint 10 km). (Bővebb információ: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1165)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.