A természet szerelmeseinek

Arborétumok

 

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.  A 18 hektáron fekvő „fás-kert” – melyet angolkertnek is neveznek – alapítása a 18. század második felére tehető.

A parkot a Cuha-patak szeli át, neve szláv eredetű: szeszélyes, száraz, kevés vizű, mely jellegére is utal, nyáron gyakran kiszárad, csapadékos időben pedig igen bővizű. A patakot átszelő két barokk stílusú kőhíd 1759-ben épült. 1855-ben a Cuhának – mely addig a halastavon folyt keresztül – új medret ástak, erre az időszakra tehető a vízesés és a filagória létesítése is.

Nyitva tartásról és a belépőárakról tájékozódhatsz itt: Arborétum látogatása

Alsópere Zirctől 7 km-re található. A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus.

A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága. Elérhetősége: verga.huoldalon

Zirctől 16 km-re fekvő,  Porva településen, a Szépalma Hotel parkjában van kialakítva egy kis területen az Arborétum. Szépen rendezett, sétaúttal ellátott, gondozott park, fa és bokor különlegességekkel. Látogatása ingyenes, bárki látogathatja.Elérhetőségük: www.szepalma.hu 

Az első világháború utáni években Szépalma a bohém és hírhedten könnyelmű II. Eszterházy Pál birtokában volt, akinek testvérhúga, gróf Pejacsevich Mikó Endrével kötött házasságát követően a szépalmai birtok a Pejacsevich családra szállt. Pejacsevich Endre gróf nevéhez fűződik az arborétum és a szállodától néhány száz méterre található grófi sírkert kialakítása is.

Kilátók

 

A helyen tanösvény lett kialakítva, teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (szalonnasütés, stb.).

A kilátó a sípálya tetején található, két irányból is megközelíthető. 
- a sípálya bejáratáig el lehet jutni autóval, onnan gyalog (vagy akár a 4üléses sífelvonóval - nyáron is).
- vasúti sínek után az első kereszteződés balra, fel a hegyre, 1km. Vagy a sínek után leparkolni, innen 1,4 km a kékT jelen.

A környező táj panorámájában 8 m magas kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók.  A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya került kialakításra.
(Forrás: Tanosvenyek/Amos-hegy--Epleny)

Képes útvonal-információkat találsz itt:

Ámos-hegyi kilátó

Látkép a Zirci medencére

A Felsőpere - Alsópere - Bakonynána háromszögben található Csengő-hegy (525 m) közel 4 km hosszúságban nyúlik el.

A Csengő tetőn lévő kilátóból csodás kilátás nyílik a Zirci medencére. 

A legrövidebb útvonal (a bekötőúttól) alig 1 km. Hosszabb erdei kirándulással, a Csengő-bongó tanösvényen (Római-fürdővel összekötve) kb. 10 km.

Képes/térképes útmutatót találsz itt: 
Csengő tető - rövid útvonal, irány a kilátó

Zirctől Szépalmapusztáig autóval, innen gyalog 4 km. (Szépalma Hotelnél parkolva, ahol a ménesbirok  és arborétum is megér egy látogatást)

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.

A háromszintes kilátót 1920-ban állították, ezt követően pedig 1962-ben újjáépítették. Legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor. A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével.

A Vajda Péter kilátótól mintegy 50 m-re áll az 1976-ban épült Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. A komplexum területére tilos a belépés, de a kilátóból szinte a torony szomszédságában érezhetjük magunkat.

A hegyre aszfaltos út vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető munkanapokon a Bakonybéli Erdészetnél 
Telefon:06-88/595-100
E-mail: bakonybel@bakonyerdo.hu

A 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra.

A kilátó több irányból is megközelíthető:
Hárskútról a piros sáv túrajelzésen (Zirctől az indulópontig kb. 13 km - innen gyalog kb. 3 km)
Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzésen 
Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzésen (Zirctől a kiindulópontig kb. 10 km - innen gyalog kb. 6 km)

A környékbeli lakosok szabadidejükben előszeretettel felkeresték, de kirándulási időszakban turisták is látogatták, akiket elsősorban a kopár hegy tetején álló magaslesről nyíló gyönyörű kilátás vonzott.
Az Ugodi Erdőbirtokossági Társulat, mint a terület gazdálkodója a fentiek ismeretében az erdőterületen új közjóléti létesítményt hozott létre egy erdei kirándulóhely, egy hely- és erdőismereti tanösvény, valamint egy 18 m magas kilátó megépítésével, mely küllemében az ugodi várra emlékeztetheti a kirándulókat.

A Hubertlaki-tavat érintve, Bakonybél utáni autóspihenőtől indulva 8 km.

Ugod felől (falu szélétől-gyalog indulva) 3 km.

Hárskút község belterületétől délre található, az 500 m magas Kis-bükk hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a Bakony-hegység nagy részére. Látható innen a Miklós-Pál hegy, a Hajag-tető, a Kőris-hegy, a Kab-hegy, továbbá tiszta időben a Somló és az Alpokalja is.

A VERGA Zrt.  a 20 m magas kilátó megépítése mellett,  8 állomásból álló erdőismereti tanösvényt is létrehozott. A beruházás keretében a kilátó mellett tájékoztató tábla, erdei bútor garnitúra, valamint padok kerültek elhelyezésre.

Az útvonalat megnézheted itt: Kis-bükk/ Fekete István kilátó

Bakonybélbe tervezett túrák alkalmával érdemes útba ejteni. Varázslatos látványt nyújt a völgykatlanban megbújó kis település.

A Fő útról, a Köveshegy utca vezet a kilátó felé.

Barlangok (...folyamatosan töltjük fel az adatokat)

 

Több útvonalon lehet megközelíteni:

Zirc – Dudar – Bakonynána (autóval, Bakonynánából gyalog)

Zirc - Olaszfalu - Felsőpere, innen gyalog a kék T útvonalon, útba ejtve a Csengő kilátót.

Zirc - Olaszfalu - Felsőpere - Bakonynána (autóval, Bakonynánából gyalog)

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket,

rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot.

Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma. 

A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak (2km hosszú) 

Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy.  

A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló 

Savanyú Jóska betyár barlangja, 

a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. 

A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

 

Kirándulóhelyek a környéken - ajánló

 

Pintér-hegyi Parkerdő Tanösvény Zirc (Amberg Vendégháztól 300 m)

A tanösvény 5000 m hosszú, 17 állomáshellyel. Rövidebb és hosszabb útvonalakat is be lehet járni.
A mintegy 5000 m hosszú tanösvény 17 állomáshelyén

geológiai bemutatóhely és ősi kismesterségek bemutatása mellett tűzrakóhely ,

játszótérés erdei tornapálya került kialakításra. A parkerdőt 2013-ban a  Verga Zrt. felújította,

bejáratánál a játszóteret egy pergolával bővítette, kellemes környezetet nyújt a pihenéshez.

A tanösvényhez kapcsolódik 1800 m hosszú erdészeti bemutatóösvény is.

A parkerdőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala és a Zirc30 túraútvonalának kék jelzése is.

A képre kattintva képes útmutatót találsz a Pintér-hegyi parkerdőben található

 Játszótér-Fiatalító forrás útvonaláról.

A Fiatalító-forrás Zircen a Pintér-hegyen található, az oda vezető út a bejárattól kb. másfél km.

Az útvonal leírása elolvasható itt: 

Pintér-hegyi parkerdő (Zirc) -Fiatalító forrás – Imre-kút útvonal

Évszázadokkal ezelőtt a Bakony hegységben elterülő buja erdő érintetlen területei a vadászok kedvelt helye volt, hiszen az erdőkben fakadó kristálytiszta forrásvíz mentén gyakran oltották szomjukat az erdőben vándorló szarvascsordák. A szarvasok azonban minden neszre jelzést adtak és a csorda egyszerre rezdült és állt tovább a vadászok elől. Egy pazar trófeájú kecses hímet azonban mégis sikerült egy vadásznak megsebeznie a forrás mellett. A sérült bika –lőtt sebének fájdalmát enyhítve- nagyokat kortyolt a hűs forrásvízből, melytől visszanyerte erejét, megmenekült a vadász elől.

Forrás: szarvaskut.hu

A Zirc külterületén lévő hotel parkolója melletti tónál megállva könnyen odatalálni, nem lehet eltéveszteni az utat.

Pénzesgyőr közelében, a piros + és a Mária-út helzésen közelíthető meg. A kb. 80 liter vizet biztosító forrásnál táborozási lehetőség és tűzrakó hely is van.

Fotó: geocaching.hu

"Hol a patak szélén, hol a mederben haladva gyönyörködhetünk a legkülönfélébb sziklaképződményekben, kisebb-nagyobb barlangok, magányos sziklatömbök, hasadékok, ereszek kísérik az utat. A szurdokvölgy legszebb részén találjuk az Ördöggátat, ami tulajdonképpen egy sziklakapuba szorult leszakadt kőtömb, átjutni csak az egyre hiányosabb vaslétra és a beszorult farönk segítségével lehet. Itt találjuk a Bakony második legnagyobb barlangját, az Ördöglikat is. Ha közelebbről megnézzük a köveket, kisebb-nagyobb korongokat láthatunk bennük, ezek a népnyelv által Szent László pénzének nevezett nummuliteszek.

Fotó:ittvoltam.hu

Vissza Csesznekre érdemes a zöld jelzést követve a Kőárok völgyön keresztül menni, az itt látható háznyi sziklatömböket már újra a triász mészkő alkotja."(monstone.hu)

Megközelíthető Zirc, Gézaháza, Csesznek, Bakonyoszlop vagy Dudar irányából. Egy, már megtervezett útvonalat található a térképre kattintva. 

A Várhegy aljában a 82-es főút felőli részen található. A faluból három útvonalon is megközelíthető. A Vasút utca és a Farkashegyi utca kereszteződésénél, piciny gyalogúton vezet az út a Bakony talán legszebb sziklaképződményéhez. Rövid sétával Totya utca tetején jobbról induló gyalogösvényen vagy a Vár utcából a régi zsidó temetőn keresztül is eljuthatunk célunkhoz. Évszázadok alatt a víz olyan völgyet vájt a sziklába és olyan formákat alakított ki, amelynél szebbet ember sem képes alkotni. (csesznek.hu)

2013 augusztusa óta a Kőmosó szurdokban található az ország első vasalt sziklamászó útja (Via Ferrata), amely három útvonalon várja a sportolni vágyó kezdő és gyakorlott mászókat.

Fotó: tortenetekkepekkel.blogspot.com

A Bakony szurdokai között talán ez a legkevésbé ismert. A Kerteskői-szurdokot a helyiek “Gugyornak” is hívják.
Zirctől a kiindulópontig kb. 16 km a távolság.
 .
Kerteskő „Kerteskuv” neve már a bakonybéli bencés monostor Szent István általi,
1018-as alapító levelében is szerepel.
Közel ezer éves lábnyomokra léphet az, aki felmászik a Kertes-kő, vagy az Oltár-kő sziklatömbjének tetejére,
ezek szolgáltak ugyanis áldozóhelyül a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben rejtőzködő,
ősi hithez ragaszkodó pogányoknak.
Az egykor még sík térszínen kanyargó Gerence-patak medre
a terület folyamatos emelkedése során vágódott be a szurdokot felépítő mészkőbe,
a víz által szállított hordalék koptató hatásának következtében.
Így alakult ki az a mintegy 300 m hosszú, 17-50 m széles,
nyugat-keleti irányú patakvölgy, amelyet északról és délről 30-40 méter magas sziklafalak határolnak.
Az útvonal megtekintéséhez kattints ide.

Zirctől a bejáratáig 16 km-t utazunk.
A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben terül el a tó,

amely hivatalos nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült.

Helyén egykor égeres állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló, facsonkok.

A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok várják a megfáradt érkezőket.

A tótól alig 700 méterre találjuk az erdő közepén megbújó Hamuházi-rétet, 

ahol valaha az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, a Hubertlak magasodott.

A vadászkastély 1967-ben leégett. Helyén ma vadászház, illetve egy nemrégiben felújított kulcsosház áll.

A képes/térképes útvonal megtekintéséhez kattints ide: Hubertlaki tó - túra

A hagyomány szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet. A község tisztelettel őrzi a két szent legendáját.
Először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.
Három forrás fakad a kápolna előtt, amelyet kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, valamint emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi, amely Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása.
A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
A kápolna környékét a falu összefogásával állították helyre 1996-ban, ekkor duzzasztották tavacskává a források vizét, s alakították ki a parton a pihenőparkot. A padok háttámlájára az adományozók nevét vésték fel.
A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. (bakonybel.hu)

Több útvonalon lehet megközelíteni:

Zirc – Dudar – Bakonynána (autóval, Bakonynánából gyalog)

Zirc - Olaszfalu - Felsőpere, innen gyalog a kék T útvonalon, útba ejtve a Csengő kilátót.

Zirc - Olaszfalu - Felsőpere - Bakonynána (autóval, Bakonynánából gyalog)

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket,

rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot.

Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma. 

A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak (2km hosszú) 

Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy.  

A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló 

Savanyú Jóska betyár barlangja, 

a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. 

A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

A Bakony egyik legszebb völgye, a hazánkban páratlannak számító Cuha-patak szurdoka, melyet meredek sziklafalai közt zubogó bővizű patakja és az azt többször is kalandosan keresztező sétaútja mellett az azzal párhuzamosan futó, műemléki védettséget élvező vasút viaduktjai, alagútjai tesznek felejthetetlenné. Változatos, könnyű körtúránkat a patak vizén többször is átvezető gázlókon való átkelések teszik igazán kalandossá. (http://kirandulastippek.hu)

Fotó: turistamagazin.hu

A szakirodalom szerint a Fenyőfői-ősfenyvest az teszi egyedivé, hogy ez Magyarország egyetlen, a jégkorszak óta talajtani okokból fennmaradt őshonos erdeifenyő-állománya. A laza, tápanyagszegény, homokos talajon ugyanis a lombos fafajok (pl. tölgy, bükk) nem élnek meg, míg az erdeifenyő annál inkább. Természeti értékét tovább növeli, hogy élővilágára egyaránt jellemző az alföldi és hegyvidéki növény- és állatfajok jelenléte. Az érdekes erdő jelentőségére Kitaibel Pál, az európai hírű természettudós hívta fel a figyelmet a 18. század végén.

Isztimér határában, Bakonycsernyétől délre, egy vízmosás felett hegytetőn lévő vár csekély maradványai.
A megközelítően négyszög alaprajzú területet 4-5 m mély és 5-7 m széles árok vette kerül,

melynek északi részén kb. 1 m széles, szabálytalanul rakott, mészhabarcsos alapfal-maradvány található. 

A középkori eredetű Csikling vár romja is műemlék jellegű látványosság.

Szerepe volt a honfoglalás, a tatárjárás, a török dúlás idején.

E földvárról fényjelekkel kommunikáltak a Vértesben levő Csókakő, valamint a székesfehérvári várak között.

A vár építésének pontos ideje nem ismert. Egy 420 m magas domb tetején elhelyezkedő,

összedőlt várépület belsejében 1 – 1,5 m széles mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg,

amelyek egy négyszögű lakótorony, már alig  felismerhető falai voltak.

A középkorban vadászkastélynak építették át. Élmények, tapasztalatok:  http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=91

.

Ezen az oldalon mindenki maga tervezheti meg, hogy merre, milyen pontokat érintve szeretne kirándulni.

Tervezz itt: Útvonalat tervezek!

Túramozgalmak

 

Szarvaskút15 (piros körút jelzés, 15,2 km)

Zirc, - Hegy-földek - Király-kúti erdő - Szarvaskút - Csengő-hegy - Pálinkaházi út - Tündérmajor - Zirc

Kőkapu10 (zöld körút jelzés, 9,9 km)

Zirc, - Hegy-földek - Kőkapu - Rómer Flóris Emlékút - Kukoricaföldek - Zirc

 Pintér5 (kék körút jelzés, 5,4 km

Zirc, - Árpád utca - Sípálya nyiladék - Fiatalító-forrás - Imre-kút - Pintér árok - Felső nyiladék - Zirc

Zirc várossá nyilvánításának 30 évfordulója alkalmából szervezett tavaszi rendezvénysorozat részeként

ideiglenes kijelölésű útvonalakon meghirdetett teljesítménytúrák kedvező visszhangja szülte az ötletet,

hogy ezeket az útvonalakat végleges turistajelzésekkel lássák el

- mindannyiunk örömére, el is látták, és karban is tartják az útvonalakat.

Az útvonalak GPS-készülékbe tölthető felvételei megtalálhatók ITT.

Az útvonal a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig húzódik.

A teljes útvonal 1128 km, jelzése kék sáv.

Ebből egy körülbelül 177 kilométeres szakasz halad keresztül a Bakonyon és a Balaton-felvidéken.

A szakaszok bárki által, bármilyen irányból, akár több részre bontva időbeli megkötések nélkül teljesíthetőek.

Túra teljesítését az igazoló füzetben megfelelő helyre ütött pecséttel lehet igazolni.

Helyi szakasz: Bakonybél – Zirc – Bakonynána – Bodajk.

Az útvonal a Gerecse, Vértes és Bakony hegységeken húzódik végig Piszkétől egészen Zircig.

A teljes útvonal 296 kilométer hosszú, jelzése piros sáv.

Ebből egy körülbelül 108 kilométeres szakasz halad át a Bakonyon. 6 éves kortól bárki, bármilyen irányban,

akár több szakaszban és időbeli megkötések nélkül teljesítheti.

A túra teljesítésnek igazolása az igazolófüzetbe, az ellenőrző pontokon beütött pecséttel történik.

Helyi szakaszok:

- Zirc – Porva-Csesznek

- Porva-Csesznek – Vinye

- Vinye – Kőris –hegy (Bakonybél)

- Kőris – hegy (Bakonybél) – Gerence-völgy (Bakonybél)

- Gerence- völgy (Bakonybél) – Pápavár-alja

- Pápavár-alja – Augusztin-tanya

- Augusztin-tanya – Hárskút

- Hárskút – Eplény

- Eplény – Alsópere

- Alsópere – Öreg-Futóné

Zarándokút, mely egy Közép-Európán átívelő hálózat.

Összesen több mint 1400 kilométer hosszúságú útvonal.

A Bakonyban mintegy 63 kilométeres szakasza halad keresztül:

- Bakonybél – Szentkút – Somhegy – Zirc

- Zirc – Ördögárok – Bakonyoszlop – Koromla – Csatka (+ Ördögárok kerülő).

A túra a Bakony neves kutatójának, Dornyai Bélának állít emléket.

Az útvonalat végigjárva megismerhetjük a hegység geológiai érdekességeit.

Az emlék út sárga sávjelzéssel jelölt, összesen 53 kilométer hosszú.

A túra bárki által, bármilyen irányból teljesíthető, akár több szakaszban is, időbeli megkötések nélkül.

A teljesítés igazolása az igazoló füzetben leírtak szerint történik.

Az emlékút az alábbi útvonalon halad:

Porva-Csesznek – Csesznek – Porva – Bakonybél – Herend.

A túra a Bakony egyik neves kutatójának és a magyar régészet megalapozójának,

Dr. Rómer Flórisnak állít emléket.

Az emlékút zöld sáv jelzéssel jelölt, összesen 72,5 kilométer hosszú.

A túra bárki által, bármilyen irányból teljesíthető, akár több szakaszban is,

időbeli megkötések nélkül. A teljesítés igazolása az igazoló füzetben leírtak szerint történik.

Az emlékút az alábbi útvonalon halad:

Porva-Csesznek – Porva – Bakonybél – Zirc – Csesznek – Likas–kő–barlang – Bakonykoppány

(Forrás: http://www.programturizmus.hu/)

A jelvényszerző túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat.

A túra teljesítése nincs időhöz kötve, folyamatosan bármikor teljesíthető. 
Célja a Magas-Bakony szépségeinek meglátogattatása.

Az útvonal 16 turisztikai látványossághoz vezet:

Zirc, Arborétum; Bakonybél, Erdők Háza; Kőris-hegy; Szépalmapuszta, Arborétum;

Pörgöl-barlang; Tisztavíz-forrás; Zoltay-forrás; Király-kút;
Pénz-lik-barlang; Törkő-lik-barlang; Szekrényes-kő; Oltár-kő;

Odvas-kő-barlang; Likas-kő-barlang; Pápalátó-kő; Bejáró-barlang

További információ: Ösvénytaposó Baráti Társaság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.