Márciustól április végéig medvehagyma – ameddig a szem ellát…

 

Pár éve még azt sem tudta a nagyközönség, hogy “mifánterem”. Aztán hirtelen nagy divat lett, sőt különböző üzleti vállalkozások is épültek rá. Nincs ezzel gond. Valóban nagyon egészséges, és van belőle bőven, az is rátalál, aki nem keresi. Persze ha megismeri. És persze addig, amíg a gyűjtők az erdőt úgy tisztelik, hogy a jövőre gondolva, a medvehagymát ésszel szedik.

 

Szóval álljon itt néhány szó a medvehagymáról,  s arról, hogy az erdőnek az ő ajándékáért cserébe mi mit adhatunk:

 

 

A fotót március 10-én készítettük – ilyen szép levelek vannak már.

 

 

Hol találom?

Az erdőben, ligetekben, elsősorban gyertyános, tölgyes, bükkös területeken. Zircről -autóval közlekedve- szinte minden irányban megtalálható az erdőkben, akár az utak közelében is.

 

Hogy néz ki, miről ismerem fel?

Bizony a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel is összetéveszthető. De van néhány szembetűnő (orrbavágó) különbség, ami alapján megkülönböztethetjük egymástól a három növényt.

A www.plantae.hu/ oldalról szemezgettünk, hogy mire kell figyelni:

 

1. A medvehagymának fokhagyma illata van, ami a levelek megdörzsölésével egyértelműen érezhető. (A másik két növénynél ez az illat nem tapasztalható.)

…bár az első dörzsölgetés után aztán mindennek ilyen illata lesz, így hát érdemes a többi különbségre is odafigyelni  : )

2. A medvehagyma kis fehér csillag alakú virágokból álló virágzata a szár csúcsán található, a gyöngyvirág virágai a szár mentén nőnek. Az őszi kikericsen tavasszal nincs virág.

medvehagyma vs gyongyvirag

3. A medvehagymának matt színű a leveleinek a hátoldala – a gyöngyvirágé fényes, bőrszerű. Az őszi kikerics levelei is fényesek, széles lándzsa alakúak.

A blog.xfree csinált egy jó szemléltető fotót erről:

www.tvn.hu_c7e4d1dd5a1bbc22d3936cd776920b85

4. A medvehagymának a talajban hagymája van, a gyöngyvirágnak tarackszerű, elágazó rizómái, az őszi kikericsnek hagymagumója. (Ha nem muszáj, ne cibáljuk ki sorra az összeset, csak azért, hogy egyenként beazonosítsuk őket. Inkább hagyjuk ott, menjünk tovább – a séta jót tesz a vérkeringésnek)

5. A medvehagyma és a gyöngyvirág élőhelye az árnyas erdő, míg a kikerics napos réteken, mezőkön nő.

A gyöngyvirág mérgező anyagainak (konvallamarin, konvallatoxin, szaponin) tünetei: bélpanaszok, hányás, hasmenés; szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság, görcsök; kezdetben lassú, majd felgyorsuló pulzus, súlyos esetben szívbénulás.

Az őszi kikerics hatóanyagainak (kolhicin, demekolcin) tünetei: pár óra lappangás után égető érzés a szájban, nyelőcsőben, szomjúság, szájszárazság, hányinger, hasmenés, bélgörcsök, vesetünetek, felfelé haladó bénulás, légszomj.

Ha valakinél (bármilyen tünet miatt) a mérgezés gyanúja felmerül, azonnal forduljon orvoshoz!

 

Mikor, hogyan szedhetem?

Tavasszal, még virágzás előtt szedjük le.

A medvehagymát nem szabad brutális módszerekkel, sarlóval  vagy tövestül/hagymástól kitépve szedni. Ezek a módszerek gyérítik a meglévő telepeket. (És ezzel a módszerrel óhatatlanul olyan növények is keveredhetnek a gyűjteménybe, melyek fogyasztása nem ajánlott!)

 

Mennyit szedhetek?

Az illatával is csalogató medvehagyma gyűjtése nem tilos, azonban bizonyos feltételekhez kötött, melyeket az alábbiakban gyűjtötte össze a Bakonyerő Zrt :

  • a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében az állami erdőkben mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – szedhet külön engedély nélkül. Ez a mennyiség 2 kg/fő/nap.
  • védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) bármilyen kis mennyiségben is, csak az illetékes természetvédelmi hatóság (Közép-, Nyugat-, és Észak-dunántúli Természetvédelmi és Környezetvédelmi Felügyelőség) és az erdőgazdálkodó külön engedélyével szedhető. (Ilyen pl. Bakonybél környéke.)Az engedélyek beszerzése a gyűjtő feladata.
  • a Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületekre az engedélyt a társaság központjában lehet megvásárolni
    (8500 Pápa, Jókai M. u. 46., +36-89/513-176; gyimothy.kitti@bakonyerdo.hu)
  • az engedélyeket a gyűjtés során mindenki tartsa magánál

 

Mire jó? Hogyan használhatom fel?

Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész azt írta a medvehagymáról:

„Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. … Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.

Az interneten a “medvehagyma ” szóra keresve számos, vagy inkább számtalan recept fellelhető. A minap “Nagymama receptjei” volt a vendégünk, érdemes nála körülnézni – nem csak medvehagyma ügyben.

Mi a pogácsától a levesig mindenfélét készítettünk már belőle. A kedvenc:  a gyorsan elkészíthető rétes.

Íme:

Kell hozzá: réteslap, 2 dl tejföl, egy tojás, bacon, trappista sajt, medvehagyma, pici só

A réteslapra elhelyezzük a szalonnát, a tojással elkevert picit sózott tejfölt, reszelünk rá sajtot és rászórjuk a darabokra vagdosott medvehagymát. Összetekerjük, a tetejét megkenjük a maradék tejfölös tojással, és sütés. (Nem tudom hány fokon, ledörzsöltem már a sütőről a számokat.) És kész.

DSCF6905DSCF69031

DSCF69071DSCF69081
DSCF69131DSCF69111

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.