Hubertlaki-tó (Bakonyi gyilkos tó)

Hubertlaki tó (Bakonyi gyilkos tó)

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben terül el a tó, amely hivatalos nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült. Helyén egykor égeres állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló, facsonkok. A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok várják a megfáradt érkezőket.

A tótól alig 700 méterre találjuk az erdő közepén megbújó Hamuházi-rétet, ahol valaha az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, a Hubertlak magasodott. A vadászkastély 1967-ben leégett. Helyén ma vadászház, illetve egy nemrégiben felújított kulcsosház áll.

Útvonal:

Autóval Zirc felől érkezve egyszerűen túlmegyünk Bakonybél településen. Bal oldalon láthatjuk az Odvaskő Hotelt és éttermet, melyet elhagyva az első balra vezető bekötőúton (Autóspihenő) befordulunk és leparkolunk.

Innen gyalog indulunk a kék kereszt jelzésen. Az útvonal  végig karbantartott, jól ki van táblázva. Az út hossza kb. 3 km, tempótól függően 45-50 perc. 2-3 meredekebb emelkedővel lehet számolni.

(Sokan járnak kutyával az útvonalon. Szárazabb időszakban érdemes ivóvizet vinni a kedvenceknek az útra. A kiinduló pont után a tó az egyetlen vízforrás.)

Az autóspihenő, innen gyalog indulunk

A kék keresztet kell követni

Az elágazásoknál táblák is segítenek

Az elágazásoknál táblák is segítenek

Gyakorlatlan gyalogló egy idő után elfekszik, nem az utat figyeli, hanem hálát ad az erdőnek a puha avarért, és a páratlan szépségű lombkorona oxigénadományáért.

…ha kutyával mész, biztosan siettetni fog – és eltakarja a kilátást is .

Jól járható szélesebb út

…újra erőt vesz magán, s elindul a fáradt gyalogló. De a következő emelkedőnél már látomása van -  a fényt látja az út végén, nem a tavat...

A célhoz érve a kissé félelmetes látvány is üdítőleg hat.

A látvány a kutyát is lenyűgözi 🙂