Látnivalók, programok a környéken

 

Az erdei kirándulásokat  külön csokorba gyűjtöttük: A természet szerelmeseinek.

Kulturális látnivalók a környéken

 

A szeles Tési-fennsík rendkívül alkalmas volt szélmalmok működtetésére. Egykor négy szélmalom is dolgozott e széljárta vidéken, mára kettő maradt hírmondónak. Az utolsó, a ma is működőképes Helt-féle malom egészen 1951-ig üzemelt, ez a régebbi a kettő közül, 1840 körül Pircher János ácsmester, míg a tőle 200 m-re található Ozi-féle malmot 1924-ben Ozi János asztalos építette.

A két látszólag teljesen ép, fazsindelyes, kúpos tetejű malom közül a közelebbit, a Helt-féle malmot lehet látogatni. A bejárat a malmokhoz a Táncsics Mihály u. 20. szám alatti ház portáján történik. A ház mellett egy népi kovácsműhelyt rendeztek be, a falakon számos a mesterséghez szükséges szerszámmal, ill. végtermékkel. A különböző népi művészeti emlékekkel telezsúfolt, amúgy bájos udvarról jutunk ki a ház mögötti nagy mezőre, ahonnan már jól látjuk a két szélmalom jellegzetes sziluettjét.

Mindkét szélmalom felújításra vár, a közelebbit lehet belülről is megnézni, ehhez kapunk egy gigantikus malomkulcsot. Sajnos, a szélmalom egyik lapátja letört, de így is nagyszerű látványt nyújt a fennsíkon magasodó épület. A malomban megnézhetjük a malomköveket, a lapátokat hajtó hatalmas fából épült fogaskerekeket, és ki is kukkanthatunk a szélmalom felső szintjén lévő kis ablakból. A malom, fénykorában napi négy mázsa gabonát is megőrölt. A másik szélmalmot csak tisztes távolságból láthatjuk a hullámzó gabonamezők közt.  

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tés, Táncsics Mihály út 20.

Telefon: 06/88/469-007

Nyitva tartás: H-V 09-18

Belépő: 300 Ft, diák: 150 Ft

www.tes.hu

 A leglátványosabb attrakció  a Cseszneki Vár, mely mellé érdemes az alábbi programok közül is választani

Cseszneki vár | Falumúzeum | Milleniumi Kert | Katolikus templom | Kőmosó-szurdok | Ördög-árok | Kő-árok |Esterházy bükkfa | Régi temetőkert |  Növény- és állatvilág 

Pannon Csillagda - Bakonybél 

Csillagászattörténeti kiállítás: A Pannon Csillagdában 400 m2 alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat.

Planetárium:  A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D kép, az 5.1 térhatású hangrendszer felejthetetlen minőségben repítenek el minket kozmikus utazásunkra – mindezt az IMAX mozikból ismert fotelszékekben.

Pannon Csillagda – Esti programok csoportok részére

Esti távcsöves bemutatókra érdeklődés és időjárás alapján, előre egyeztetve lehet jelentkezni (az esti program erősen függ az időjárástól). A távcsöves bemutató során a látogatók a Pannon Csillagda prémium kategóriás műszereivel és szakértő személyzet segítségével vizsgálhatják az égitesteket (bolygók, galaxisok, csillaghalmazok, ködök, stb).

Az utolsó tulajdonosáról Haspryi-háznak nevezett épület már a település 1857-es kataszteri térképén szerepel. Az eredetileg füstös konyhás ház utolsó átalakítására, modernizálására a 20. század elején került sor. A kiállításban egy bakonybéli módos gazda családjának az 1920-as évekre jellemző élet- és lakókörülményeit rekonstruáltuk.

8427, Bakonybél Fő u. 15.
Telefonszám: (30) 468-8938

A bakonybéli monostor a Magyar Bencés Kongregáció része, a Pannonhalmi Főapátság függő perjelsége. A közösséget jelenleg 5 örök fogadalmas szerzetes és 2 növendék alkotja.

A monostorokhoz ősidők óta tartoznak kertek.  A bakonybéli monostor kertje minősített bio gazdálkodás, melyben szerzetesek, munkatársak, és önkéntesek dolgoznak. 

Az itt termesztett kerti gyógynövényeken kívül a környező tájvédelmi körzet erdeiben és mezőin gyűjtött növényekkel is foglalkoznak.

Kertjük gyümölcseiből hagyományos eljárással, adalékanyagoktól mentes monostori lekvárok és szörpök készülnek.      

A sört, a bort és likőröket is főzetnek.

A monostor műhellyel is rendelkezik, ahol különböző népek, pl. magyar, orosz, ír, etióp és kopt  ötvösművészek alkotásairól készítenek másolatokat.

Virtuális séta: http://virtualisturak.pazirikkft.hu/virtualistura/bakonybel/

A Pannonhami Pálinkárium hazánk egyik legszebb látványfőzdéje, ami azt jelenti, hogy a vendég a főzés minden folyamatába bepillanthat. Az elmúlt években számtalan alkalommal tartottak pálinkakóstolót vendégeik számára. A rendezvény ideje alatt a főzés folyamatos, így a látvány mellett az illatok is elvarázsolják a látogatókat.

A részvétel előzetes egyeztetés alapján a látogatás előtt néhány nappal lehetséges a 0630/697-04-12-os telefonszámon. Részvételi díj: 3500 Ft/fő (8-30 fő között). Mini csoportoknak (4-7 fő) 5500 Ft/fő.

Honlap: pannonhalmipalinka.hu

A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája a Bakony hegyei között működik immár több, mint 180 éve. A világ majd’ minden országában ismert nagyvállalat, igazi hungarikum, a Magyar Örökség része . Az 1826-ban kis, néhány fős műhelyként induló üzem mára uralkodók, neves történelmi személyek, vezető üzletemberek, művészek kedvelt márkájává vált.

MinimanufaktúraPorcelánművészeti Múzeum, Apicius Étterem, Apicius Kávéház

Elérhetőségük: Herendi Porcelánmanufaktúra

 

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában. Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30–40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba. A megyeszékhely számtalan látványossága mellett sokszínű programjaival, kitűnő színházaival (Veszprémi Petőfi Színház; Pannon várszínház), híres fesztiváljaival is vonzza a látogatókat.

 Veszprémi vár:

A hét dombra épült város egyik magaslatán alakult ki a vár a X-XI. században. Időközben barokk arculatot kapott a terület, ahol a város látnivalóinak zöme összpontosul. Remek kilátóhelyek és fontos programhelyszínek is találhatók itt. Nagyrészt már csak a Vár-hegyen körbefutó fal jelzi az egykori erődítményt, de az egykori vár területén minden lépést történelmi épületek kísérnek. Itt alapította Gizella királyné az ország legrégibb püspöki székesegyházát. Az épület elpusztult, de román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma része lett a neoromán stílusú Szent Mihály-templomnak. Gizella nevét viseli a magyar Árpád-kori építészet híres alkotása, a gótikus falképeket őrző kápolna.

Veszprémi állatkert Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark:

Ötven emlős-, harmincöt madár- és huszonöt hüllő faj él a veszprémi állatkertben. Hazánkban csak itt látható ritkaságokkal is találkozhatnak látogatók: kardszarvú antilopok, dzseladák.

Az állatkert területén közel 20 ezer négyzetméteren lévő őslénypark bepillantást enged a több százmillió évvel ezelőtti élővilág sokszínűségébe.

Fotó: origo.hu

Programjavaslatok

 

A túrákat, kirándulásokat a "Természet szerelmeinek" menüpont tartalmazza.

Magyarország első via ferrata útvonala 2013 augusztusában nyitott meg Cseszneken.

 

Via Ferrata - Csesznek  

Csesznek, Kőmosó szurdok, 5 útvonallal
 
 

Via Ferrata - Cuha-völgye, Vinye 

A Cuha sziklái könnyű és közepesen nehéz sziklamászásra adnak lehetőséget. A vasalt utak közepesen nehéz és nehéz fokozatúak.

Az év minden napján bérelhetsz tőlük felszerelést és kérhetsz túravezetést is. Hívd az alábbi telefonszámot: +36-20-421-9945
Túravezetés: szombat és vasárnap 10 és 14 órakor.
Túravezetés hétköznap előzetes egyeztetés alapján történik. (Tel: +36-20-421-9945)

Bicikliutak tekintetében egyenlőre nem járunk az élen, de biciklizésre alkalmas útvonalaink szép számmal vannak. 

Pár ajánlat: 

Útvonal: Zirc – Lókút – Hárskút – Márkó – Veszprém

Túra hossza: kb. 34 km Nehézsége: közepes

2.

 

Útvonal: Zirc – Porva – Vinye – Bakonyszentlászló (Cuha-szurdok)

Túra hossza: kb. 30 km Nehézsége: nehéz

4.

Útvonal: Zirc – Szépalmapuszta – Vinye – Bakonyszentlászló(Cuha-szurdok)

Túra hossza: kb. 30 km Nehézsége: nehéz

5.

Útvonal: Zirc – Olaszfalu- Bakonynána(Római-fürdő) – Dudar – Bakonyoszlop – Csesznek(Vár)

Túra hossza: kb. 38 km Nehézsége: nehéz

6.

Útvonal: Zirc – Nagyvesztegár – Dudar – Bakonyoszlop – Bakonyszentlászló

Túra hossza: kb. 28 km Nehézsége: nehéz

7.

Útvonal: Zirc – Bakonybél – Zirc

Túra hossza: kb. 35 km Nehézsége: nehéz

8.

Útvonal: Zirc – Bakonynána (Római-fürdő) – Zirc

Túra hossza: kb. 25 km Nehézsége: közepes

9.

Útvonal: Zirc – Bakonynána (Római-fürdő) – Tés (Malom)- Várpalota

Túra hossza: kb. 35 km Nehézsége: közepes

Forrás: bakony-balaton.hu

 

Eplényi Síaréna nyáron: Bringaréna

Zircről 6 km-re található  (GPS-koordináták: E47.21377′ K17.92976′ ). Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, ahol Nordica Síaréna megújult sípályarendszer található. Gyalogtúrázók a piros túraútvonal  piros sáv  Eplény- Alsópere szakaszán juthatnak el a pályákig.

Bringaréna: Családi élménypályák, Hegyikerékpározás tanulópálya, Cross pályák, Túrakerékpározás,  felvonó (bicóval is), Downhill pályák

Kerékpár- és felszereléskölcsönzési lehetőség.

Horgászhely neve   Zirctől való távolsága, megközelíthetőség   Fogható halfajták   Szükséges engedélyek, árak   Kifogott/elvitt hal, Ft/kg   Egyéb lehetőség   Elérhetőség 
                           
Mayer-tó   2 km, murvás úton, autóval megközelíthető   ponty, keszeg, kárász,   Állami horgászengedély megléte nem Szükséges    1 500 Ft   Ponty – 1000 ft/kg (max 5 kg-ig)   sátorozás, bográcsozás   Mayer János
(magánterület)     süllő         Tel: 06 30 993 86 51
                           
Szarvas-tó   6 km, aszfaltos úton, a tó területén murvás úton, autóval megközelíthető   Ponty, keszeg, kárász,   Állami horgászengedély megléte szükséges Sportjegy: 1500 Ft Felnőtt: 3500 Ft Ifjúsági:   Felnőtt és ifjúsági napijegyben benne van (max 5 kg-ig)   sátorozás, bográcsozás   www.zirc-szarvasto.hu
(Egyesületi tó)      süllő   1 600 Ft      
Szápári horgásztó   18 km, aszfaltos, majd murvás úton, autóval megközelíthető   ponty, amur, tok, süllő, harcsa   Állami horgászengedély megléte szükséges Felnőtt: 3500 Ft   A napijegybe foglalva   sátorozás, bográcsozás, focipálya, állatsimogatás   Dorák István
      Ifjúsági: 1800 Ft       +36 20 271 33 10
                           
Kádártai bánya-tó   20 km, aszfaltos, murvás úton, autóval megközelíthető   ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, fekete sügér   Állami horgászengedély megléte szükséges Felnőtt: 3500 Ft   A napijegybe foglalva       www.kadartaibanyato.hu
      Ifjúsági:      
      1 750 Ft      
                           
Hajmáspusztai-horgásztó   22 km, aszfaltos úton, autóval megközelíthető   ponty, amur, csuka, keszeg   Állami horgászengedély megléte szükséges Felnőtt: 3000 Ft   A napijegybe foglalva       Hajmáspuszta Horgász Egyesület
      Ifjúsági: 1500 Ft       06 30 509 88 36
                           
Karszt horgásztó   30 km, aszfaltos, murvás úton, autóval megközelíthető   ponty, amur, csuka, süllő, keszeg,   Állami horgászengedély megléte szükséges Hétköznap:   A napijegybe foglalva   sátorozás, bográcsozás,   https://www.facebook.com/
               
     

6 órás
1000 Ft

      albaregia.biliardse?_rdr=p&fref=ts
      (ifi 600 Ft)        
      Hétvégén:        
      6 órás
1200 Ft
(ifi 600 Ft)
       
                           
Fenyves-tó   30 km, aszfaltos, murvás úton, autóval megközelíthető   ponty, amur, pisztráng, süllő, keszeg   Állami horgászengedély megléte szükséges Napijegy: napkeltétől napnyugtáig 3000 Ft   A napijegybe foglalva   sátorozás, faház- csónakbérlés, áram   www.vergafishinghunting.hu
(Öskü és Várpalota között)       24 órás napijegy 5000 Ft       Onofer Attila:
+36 30 476 33 25
        Bojlis jegy: 4000 Ft       Romhányi Péter:+36 30 238 31 81
                 
                 
                 
                           
Balaton   45km az északi-part, aszfaltos úton megközelíthető   ponty, keszeg, süllő, balin   Állami horgászengedély megléte szükséges Felnőtt: 2500 Ft   A napijegybe foglalva   strandolás, sátorozás, kirándulás   www.balatonihal.hu
      Ifjúsági: 1000 Ft      

Szerkesztette: Szakács Krisztián

Lovasudvar látogatás, lovaglás, állatsimogatás, lovas-kocsikázás, lovas túrák

Olaszfaluban, Zirctől 4 km-re
Varga Antal +36 30 2264537

https://www.facebook.com/zoldaglovasudvar/

www.zoldaglovasudvar.com

 

Eplényi Síaréna (~10km):  (Nyáron: Bringaréna)

Zircről 6 km-re található  (GPS-koordináták: E47.21377′ K17.92976′ ). Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, ahol Nordica Síaréna megújult sípályarendszer található. Gyalogtúrázók a piros túraútvonal  piros sáv  Eplény- Alsópere szakaszán juthatnak el a pályákig.

Összesen 16 különböző sí- és 4 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak, még sötétedés után is. 1900 méter hosszú kék pálya, emellett 3 külön tanulópálya és több fekete és piros pálya áll rendelkezésre. A freestyle stílus szerelmeseinek itt megalkották meg hazánk legnagyobb Freeski és Funparkját. A földalapú elemek között egy BigAir és egy negyedív is helyet kapott. A szánkósok részére négy hóágyúzott és kivilágított szánkópályát alakítottak ki felvonóval. A hóbiztosságot, és az utóbbi években már megszokott 100 napos síszezonokat 44 hóágyú garantálja, mellyel óránként akár 600 köbméter havat is elő tudnak állítani. A négyüléses sílift, a 3 csákányos, 2 tolókaros, 1 műanyagköteles felvonó  mágneskártyás beléptető rendszerrel rendelkezik. A kezdő síelőket, snowboardosokat a síiskola, a legkisebbeket pedig a síóvoda várja szakképzett oktatókkal. A felszereléssel nem rendelkezők  a kölcsönzőkben választhatnak az eszközök közük:  a síbakancsoktól a snowboardcipőkön át a szánkókig. A parkolás és a síbuszok ingyenesek.

Erdőjárás sílécen

Egyre népszerűbb lehetőség a havas erdőben síléccel túrázni. Vagyis sífutó léccel.

Helyben - Lókúton bérelhetők felszerelések, vagy akár túravezetés is kérhető.

Elérhetőség: Hites Viktor
30/ 3476356 telefonon vagy e mailben  tajfutas@outlook.hu

 

A Bakonyfly Mentő és Kutató Egyesület lehetőséget ad légi kirándulásra.

Előzetes egyeztetés szükséges!

Székhely: 8420 Zirc-Tündérmajor, Repülőtér
Postai cím: Bakonyfly Mentő és Kutató Egyesület H-8420 Zirc Hrsz.0176

Mobil: 0630/931 11 54 Sipos László

Mobil:0630/693 14 11 Nemes István

Bakonyszentlászlói kalandpark (20 km)

Cuha-völgyi kirándulással egybekötve is ajánljuk.

Elérhetőségük: szentlaszloikalandpark.hu/

 

Sobri Jóska Élménypark - Kislőd (35 km)

bakonyikalandpark.hu/

 

Fotó: oregbakony.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.