Látnivalók, programok a környéken

.

.

.

Élményt nyújthatnak az alábbi programlehetőségek azok számára, akik a környéket is szeretnék felfedezni:

( Természet szerelmesei számára külön oldalt hoztunk létre:   Gyalogtúrák)

Eplényi Síaréna (~10km):  (Nyáron: Bringaréna)

Zircről 6 km-re található  (GPS-koordináták: E47.21377′ K17.92976′ ). Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig, ahol Nordica Síaréna megújult sípályarendszer található. Gyalogtúrázók a piros túraútvonal  piros sáv  Eplény- Alsópere szakaszán juthatnak el a pályákig.

Összesen 16 különböző sí- és 4 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak, még sötétedés után is. 1900 méter hosszú kék pálya, emellett 3 külön tanulópálya és több fekete és piros pálya áll rendelkezésre. A freestyle stílus szerelmeseinek itt megalkották meg hazánk legnagyobb Freeski és Funparkját. A földalapú elemek között egy BigAir és egy negyedív is helyet kapott. A szánkósok részére négy hóágyúzott és kivilágított szánkópályát alakítottak ki felvonóval. A hóbiztosságot, és az utóbbi években már megszokott 100 napos síszezonokat 44 hóágyú garantálja, mellyel óránként akár 600 köbméter havat is elő tudnak állítani. A négyüléses sílift, a 3 csákányos, 2 tolókaros, 1 műanyagköteles felvonó  mágneskártyás beléptető rendszerrel rendelkezik. A kezdő síelőket, snowboardosokat a síiskola, a legkisebbeket pedig a síóvoda várja szakképzett oktatókkal. A felszereléssel nem rendelkezők  a kölcsönzőkben választhatnak az eszközök közük:  a síbakancsoktól a snowboardcipőkön át a szánkókig. A parkolás és a síbuszok ingyenesek.

Bringaréna: Családi élménypályák, Hegyikerékpározás tanulópálya, Cross pályák, Túrakerékpározás,  felvonó (bicóval is), Downhill pályák

Kerékpár- és felszereléskölcsönzési lehetőség.

 

 

 

Részletek a képre kattintva érhetők el.

Csesznek vára

A középkori vár még romjaiban is különleges látnivaló.
Tel.:88/436-110 Érd: Nagy Ferenc

 

.

 
A Szent Imre kápolnát ökumenikus szertartás keretében szentelték fel, illetve áldották megBakony Zöld Szíve Központ Alsópere  

 

(Zirctől kb. 7 km)

Alsóperei Látogatóközpont 

100 nap alatt készült el a 240 m2 alapterületű látogatóközpont, amely 209 darabból álló afrikai trófeakiállításnak és diorámának ad helyet. Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, kettő vállmontázsos orrszarvút, három elefánt agyarpárt.

Nádasdy arborétum: - A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus. A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága.

Magyarság Keresztje - 8 méter magas, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi.

Szent Imre Vadászkápolna - A kápolna 80 nap alatt épült fel.
Vadásznapok nyitó eseményeinek, Hubertus miséknek és rendezvényeknek a helyszíne. Meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is.

Példaképek Emlékparkja - A tizenkét darab, az életerőt szimbolizáló ezüsthárs közül egy a Nádasdy családnak, négy vadászoknak, hét jeles erdészeknek állít emléket. A tövüknél elhelyezett sziklák az örökkévalóságot, az értékállóságot testesítik meg.

 

Bakonybél ( 16 km):

A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik. Emlékezések szerint nem egy közülük betyárok rejteke volt. Védelmezőn emelkedik a település fölé a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy. A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. Innen szinte teljes körkilátás nyílik: látható például a Balaton, sőt tiszta időben az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsai is. A falu központjában található Bakonyi Erdők Házában természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Tájház pedig a főként erdőművelésből és famegmunkálásból élő bakonybéliek régi hagyományaival, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót.

Pannon Csillagda - Bakonybél - Magyarország elsőszámú csillagászati ismeretterjesztő központja. (16 km)

Csillagászattörténeti kiállítás: A Pannon Csillagdában 400 m2 alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat.

Planetárium:  A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D kép, az 5.1 térhatású hangrendszer felejthetetlen minőségben repítenek el minket kozmikus utazásunkra – mindezt az IMAX mozikból ismert fotelszékekben.

Pannon Csillagda – Esti programok csoportok részére

Esti távcsöves bemutatókra érdeklődés és időjárás alapján, előre egyeztetve lehet jelentkezni (az esti program erősen függ az időjárástól). A távcsöves bemutató során a látogatók a Pannon Csillagda prémium kategóriás műszereivel és szakértő személyzet segítségével vizsgálhatják az égitesteket (bolygók, galaxisok, csillaghalmazok, ködök, stb).

Papod-hegyi kilátó

A HM Verga Zrt. a kirándulók által kedvelt 646 m magas Papod-hegyen nemrég átadta az 1956 cm magas Vitéz Bertalan Árpád magyar ejtőernyős haderő megalkotójának névét viselő kilátót. A borovi fenyő kilátó panorámateraszáról mesés panoráma nyílik a Bakonyra. Körbetekintve látható Zirc, a Kőris hegy, a Som-hegy, a távolabbi Pannonhalmi Apátság, a Tési-fennsík szélkerekei, Várpalota, Veszprém, a Balaton, a Kab-hegy és a Somló.

Megközelíthetőség:

Hárskútról a piros sáv -on (innen alig 3 km). Parkoló a  N 47° 11,230' E 17° 49,362' 512 m [GCPP0D+parkoló]ponton. Ez a szakasz jobban járható, viszont sokkal meredekebb is.
Eplény-vasútállomástól/Buszmegállótól a piros sáv -on (innen kb. 7 km). Ebből az irányból a turistaút elég változatos terepeken megy végig, hegyen-völgyön és az utolsó kilométeren szó szerint árkon-bokron át.
Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög (több mint 10 km). (Bővebb információ: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1165)

Tési Szélmalmok és Kovácsműhely (18 km)

Tési szélmalmok 8019.jpegTés község a Bakony legmagasabban fekvő települése, a tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkra települt. Első okleveles említése 1276-ból való.

Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az ősök az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba.

A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak. A népi, ipartörténeti műemlékek a Tésre érkező turisták első számú látnivalói. A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet. A Helt- és az Ozi-malom kúp alakú zsindelytetőzetre körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani.

A malmok szomszédságában egy Táncsics utcai udvaron látogatható a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző kovácsműhely.

 

Veszprém (20 km):

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában. Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30–40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba. A megyeszékhely számtalan látványossága mellett sokszínű programjaival, kitűnő színházaival (Veszprémi Petőfi Színház; Pannon várszínház), híres fesztiváljaival is vonzza a látogatókat.

 Veszprémi vár:

A hét dombra épült város egyik magaslatán alakult ki a vár a X-XI. században. Időközben barokk arculatot kapott a terület, ahol a város látnivalóinak zöme összpontosul. Remek kilátóhelyek és fontos programhelyszínek is találhatók itt. Nagyrészt már csak a Vár-hegyen körbefutó fal jelzi az egykori erődítményt, de az egykori vár területén minden lépést történelmi épületek kísérnek. Itt alapította Gizella királyné az ország legrégibb püspöki székesegyházát. Az épület elpusztult, de román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma része lett a neoromán stílusú Szent Mihály-templomnak. Gizella nevét viseli a magyar Árpád-kori építészet híres alkotása, a gótikus falképeket őrző kápolna.

Veszprémi állatkert Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark:

Ötven emlős-, harmincöt madár- és huszonöt hüllő faj él a veszprémi állatkertben. Hazánkban csak itt látható ritkaságokkal is találkozhatnak látogatók: kardszarvú antilopok, dzseladák.

Herendi porcelánium és manufaktúra (22 km):

 

A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája a Bakony hegyei között működik immár több, mint 180 éve. A világ majd’ minden országában ismert nagyvállalat, igazi hungarikum, a Magyar Örökség része .Az 1826-ban kis, néhány fős műhelyként induló üzem mára uralkodók, neves történelmi személyek, vezető üzletemberek, művészek kedvelt márkájává vált.

Pannonhalmi Bencés Főapátság (45 km):

Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi kistérségben, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít, a település a turizmusra van berendezkedve. A fő turisztikai látnivaló, az „ezeréves apátság” nemcsak építészeti jelentőséggel bír, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé.

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje egész évben látogatható,
· májustól szeptemberig 9–20 óra között,
· októbertől áprilisig 10–17 óra között.
A Gyógynövényház és a Lepárlóépület májustól szeptemberig látogatható,
· hétköznap 13–16 óra között,
· szombaton és vasárnap 11–16 óra között.
Előzetes bejelentkezés és külön programok esetén ettől eltérőidőpontokban is lehetséges látogatás.

Érdemes tájékozódni programjaikról is, melyek bepillantást engednek (és aktív részvételt ) a látogatónak a termékeik előállításába is

.Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság 1996 óta a Világörökség része.

A természet szerelmeseinek külön csokorba gyűjtöttük a lehetőségeket: Gyalogtúrák.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.