Állandó programok, látványosságok, kulturális értékek Zircen

Bazilika

Az apátsági templomot 1732-ben kezdték építeni a sziléziai Heinrichauból érkező ciszterci szerzetesek. Az építéshez felhasználták az – akkor már romos állapotban lévő – középkori épületeket is. Felszentelése 1752-ben történt meg. A különlegesen szép, országosan is kiemelkedő jelentőségű templom főoltára Magyarország legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye. Templomunk büszkélkedhet a kor egyik legjelentősebb művészének, Franz Anton Maulbertschnek két festményével is.

Egyedülálló a templom két orgonája: a szentély-orgona a szerzetesek imáját kísérte, míg a karzat német romantikus hangszere a liturgiát szolgálta, s szolgálja ma is. A 2005-ben befejeződött restaurálás óta a templombelső eredeti pompájában látható. Természetesen nem csupán műemlék, idegenforgalmi látványosság: az 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot nyert templom egy élő szerzetesközösség liturgikus otthona, s egyben Zirc városának plébánia-temploma is. 

 

Bejárat: Az apátság főbejáratánál, 8420 Zirc, Rákóczi tér 1., Tel: +36 88 593 675

Az apátság bejáratától éred el az alábbi helyeket is:

Ajándékbolt, Ciszterci Műemlékkönyvtár, Romkert, Kripta, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Arborétum, Bazilika

 

Látogatóközpont

Az egyház- és rendtörténeti kiállítást az apátság egykori narancsházában lett kialakítva. A 800 éve – kisebb-nagyobb megszakításokkal – Zircen élő szerzetesek korábbi és jelenlegi mindennapjaiba nyerhet betekintést a látogató. 

A közösség tagjai nyilatkoznak hivatásukról, feladataikról, életükről. A személyes megszólalások mellett a tárgyi emlékek is beszélnek: az apátság évszázadairól mesélő leletek, műtárgyak, liturgikus alkotások kerültek kiállításra az egyes tárlókban. Nyomon követhető a ciszterci szerzetesek történelme egészen az apátság 1182-es alapításától napjainkig; a rend magyarországi tevékenységeinek, feladatainak változásai, fejlődése. A tájékozódást segítik az interaktív, érintőképernyős információs felületek, valamint az audioguide-os vezetés is.

Bejárat: Az apátság főbejáratánál

8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
Tel: +36 88 593 675

Ciszterci Műemlékkönyvtár

A gyűjtemény 70 ősnyomtatványt, több mint 300 antikvát tudhat magáénak, melyek közül sok egyedülálló Magyarországon. Az állomány tematikailag elsősorban teológiai témájú könyveket tartalmaz, ám találhatunk szakirodalmat a többi tudományterületről is.

A könyvtár szakszerű idegenvezetéssel látogatható, melynek során a vendégek megismerkedhetnek a ciszterci gyűjtemény és a rend történetével, valamint megtekinthetnek egy könyvkiállítást, illetve megcsodálhatják az európai hírű – a Wilde testvérek keze munkáját dicsérő – intarziás berendezésű nagytermet is.

Bejárat: Az apátság főbejáratával szemben, a 4 oszlopos bejárat, 2. emeletén.

8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
Tel: +36 88 593 675

Romkert, kripta

 

A középkori ciszterci apátság romjai (feltárt, helyreállított alapok) - a templomi belőjegy ára tartalmazza a bejárását

Kripta, mely látogathatóságáról a jegypénztárban lehet érdeklődni.

Bejárat: az apátság oldalsó bejáratánál (Idősek Otthona felől)

 

Fotón a kripta bejárata (forrás: magarkaland.blogspot.hu)

Bakonyi Természettudományi Múzeum

A Bakonyi Természettudományi Múzeumot - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeumát - 1972-ben alapították, de gyűjteményei évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeum belső és külső munkatársainak részvételével 1962 óta folyik a hegység tudományos vizsgálata, "A Bakony természeti képe" elnevezésű program. Ennek eredményeit, az évtizedek alatt összegyűlt geológiai, botanikai és zoológiai ismeretanyagot állandó kiállításunkon keresztül mutatják be. Érdekes programot kínál a "Jégkorszaki óriások", "Trófeakiállítás", "A természet ékszerei" és időszaki kiállításaik, valamint egyedi gyűjteményeik.

Honlap: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum

Telefon: 06-88/575-300 , 06-30/388-7613  e-mail: btmzirc@nhmus.hu

Bejárat: az apátság főkapujával szemben, a 4 oszlopos bejárat, 1. emelet.

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

Dubniczay-ház, Reguly Antal szülőháza , műemlék.

1766-ban építette Dubniczay István veszprémi éneklő kanonok, aki végrendeletében a Ciszterci Apátságra hagyományozta. A barokk lakóházakra jellemző klasszikus építészeti elemek az utcai homlokzatról nagyrészt az évek során végzett leegyszerűsített tatarozások során eltűntek.  Az évek alatt az épületet többször is átalakították, volt ahol megszüntették a boltíves mennyezetet, így a napjainkban látható épület csak részben eredeti. Itt született Reguly Antal nyelvész, Ázsia-kutató. Közel 230 évig lakásnak ill. lakásoknak használták, Az épületben kapott helyet a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház. A múzeumban a helytörténeti anyagok mellet a 2013-ban megnyitott, "Utazás az ismeretlenbe" című új,  állandó kiállítása is megtekinthető. A főépületben csoportok számára, előre bejelentkezés alapján tartanak foglalkozásokat (pl. csuhézás, mézeskalács-sütés).

8420 Zirc, Rákóczi tér 10. ,  tel.: +36/30/2376493,  e-mail: regulymuzeum@regulymuzeum.hu  , honlap: http://regulymuzeum.hu 

Fotó: Szökrényes Anita

Zirci Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye

 

A XIX. századtól használatos erő- és munkagépeket, európai és hazai egyedülálló ritkaságokat mutat be az agrárműszaki emlékek gyűjteménye. A gyűjtemény kialakítása az 1974/1975-ös tanévben kezdődött el. Azóta feldolgozása folyamatos, de még nem ért véget, hiszen a gépek, munkaeszközök, egyéb tárgyak folyamatos restaurálást, karbantartást igényelnek, ezt szakoktatók irányításával tanulók és felnőtt szakmunkások végzik.

Honlapja nincs, elérési információk:

Cím: 8420 - Zirc, Szabadság u. 10.

E-mail: iskola@rszi-zirc.huagrarmuszaki.zirc@museum.hu Telefonszám: (+36 (88)) 595-010

Nyitva tartás: H-P 8-13, Szo-V előzetes bejelentkezéssel

  2 comments for “Állandó programok, látványosságok, kulturális értékek Zircen

 1. Mészáros László
  2013-11-22 at 19:43

  Gratulálok a kiváló szálláshoz és az ízléses, jól felépített honlaphoz! Mészáros László

  • Eszter
   2013-12-02 at 18:58

   Köszönjük szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.