Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja

DÍSZUDVAR
A homlokzatában megújult apátsági épület díszudvara letisztult hangulatával, magával ragadó előtere a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjához tartozó kiállításoknak.

EGYHÁZ- ÉS RENDTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
…melynek keretében audioguide-os vezetéssel, interaktív, érintőképernyős információs felületekkel, értékes tárgyi és képi anyaggal állunk az érdeklődők rendelkezésére, ahol család- és látogatóbarát környezetben ismerkedhetsz a ciszterci atyák középkortól napjainkig ívelő, szerzetesi mindennapjaival.

APÁTSÁGI TEMPLOM
A díszudvari körséta következő állomásaként bepillantást nyerhetsz az apátsági templom eredeti barokk freskócsodáinak világába, mely emberközeli ábrázolásaival felszabadult liturgikus térbe helyezi a nézőt. A templombelső építészeti és képzőművészeti alkotásainak befogadását barokk orgonamuzsikával tudjuk élmény gazdaggá tenni a látogató számára.

KÖZÉPKORI ROMKERT ÉS KRIPTA
A felújítás részeként állítottuk helyre a romkertet is, mely rekonstrukciónak köszönhetően kézzelfogható közelségbe került a középkori építkezési tematika, melyet áthat az egykor élt szerzetesek élete és szellemisége. S, hogy még érdekesebb legyen az itt tartózkodás, a nagy érdeklődésre való tekintettel megnyitottuk az apátsági templom alatt húzódó kriptát is, mely még felújításra várva ugyan, nemes egyszerűségében, évszázadok titkát őrizve áll a kíváncsi érdeklődők előtt.

ARBORÉTUM
A ciszterci apátság műemléki környezetében, angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. Tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mintegy mesevilágba a látogatót. A 18 hektáron fekvő, angolkertnek is nevezett „fás-kert” alapítása a 18. század második felére tehető, ahol a gyönyörű természeti környezetben gyakorta találkozhatunk a Bakonyra jellemző bogár- és rovarvilág képviselőivel, ráadásképp még az is előfordulhat, hogy őzek, mókusok kísérik kerti sétánkat.

MONOSTORI AJÁNDÉKBOLT
Ahol az egyre bővülő apátsági ajándéktárgyak mellett, helyi- és kézműves termelők színes, szagos, illatos, kicsiket és nagyokat egyaránt elbájoló termékei várják a hozzánk betérőket.

Látogatóink számára további szolgáltatásként az alábbiakat ajánljuk:

• Orgonamuzsika 20 percben, mellyel templomunk orgonaművészének közreműködésével – előzetes és helyszíni jelentkezés esetén is – állunk rendelkezésre. A kitűnő akusztikájú Bazilikában, a zeneirodalom mesterművein keresztül csodálhatod meg orgonánk különleges hangját .
A bemutató ára 20 000 Ft.

• Ismerkedés a „Hangszerek királynőjével” elnevezésű foglalkozásunk keretében – előzetes és helyszíni jelentkezést követően is – a gyerekek számára teremtünk lehetőséget arra, hogy orgonaművész vezetése mellett, testközelből ismerkedjenek templomunk méltán híres orgonájával, annak működésével és nem utolsó sorban hangjának szépségével. A szolgáltatás ára 20 000 Ft, maximális csoportlétszám 25 fő.

NYITVA TARTÁS:

Az Egyház- és rendtörténeti kiállítás, az Apátsági templom, a Középkori romkert, a Kripta, valamint a Monostori ajándékbolt nyitva tartása:

Hétfő: szünnap
Kedd: 9 – 17 óra
Szerda: 9 – 17 óra
Csütörtök: 9 – 17 óra
Péntek: 9 – 17 óra
Szombat: 9 – 17 óra
Vasárnap: 9 – 17 óra

Szentmisék a Bazilikában:
Hétköznap 7 és 19 órakor.
Vasárnap 8, 10 és 19 órakor.

Csak vasárnap:
Kistemplom 11.15 óra
Kardosrét 8.30 óra
Kálvária 15 óra

Az Arborétum nyitva tartása:

Hétfő- Vasárnap:
Március 15 – április 30.: 9:00 – 17:00
Május 1 – augusztus 31.: 9:00 – 19:00
Szeptember 1 – november 17.: 9:00 – 17:00

Az Arborétum Damjanich utcai főbejárata mellett immáron az apátsági díszudvaron keresztül is megközelíthető, mely bejáratnál lévő pénztár zárása a mindenkori záróra előtt fél órával történik.

AMIRE ÉRDEMES FIGYELNED:

! Keddtől szombatig az első templomi vezetés 9.30 órakor, vasárnaponként a szentmisék rendje miatt 11 órakor indul.

! A templom zsolozsma miatt 12.30 – 13.30 óra között nem látogatható, illetve látogathatóságát esküvői, temetési, valamint az egyházi ünnepekhez kapcsolódó szertartások befolyásolhatják.

! Jegypénztárunkat az apátsági udvar főbejáratánál, a Monostori ajándékboltban találod, melynek nyitva tartása megegyezik az üzlet nyitva tartásával. Jegykiadás 16.30 óráig történik.

! Valamennyi produkciónk (Arborétum, Apátsági templom+Romkert, Egyház- és rendtörténeti kiállítás) megtekintésére vonatkozó, kedvezményes-kombinált jegyet az apátsági főbejáratnál található Jegypénztárunkban válthatsz.

Jegyárainkról és programjainkról az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatsz:

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja
Cím: 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
Tel: +36 88 593 675
E-mail: turizmus@ocist.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.